Bankalarda konut kredisi faizlerinin düşmesiyle birlikte birikimli ve birikimli fark etmeksizin ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar konut kredilerine yöneldiler. Vatandaşın aklında yer alan önemli soru ise şu oldu: “Konut alırken zarar etmeden nasıl ev alınır?”
Siz konut kredisiyle ev alacaksanız ve sonrasında zarar etmek istemiyorsanız aşağıda yer alan başlıkları gözden geçirebilirsiniz. Bu başlıklar kısaca nelere dikkat etmeniz gerektiğini göstereceklerdir. Böylece konut kredisiyle ev alırken size rehberlik edeceklerdir.
1. Uzun Vadeli Plan
Birçok insanın hayali bir ev sahibi olmaktır. Ancak bu hayali yerine getirmek için çok detaylı bir biçimde hazırlık yapmak çok önemlidir. Özellikle konut kredisi alırken size sunulacak ödeme planına çok dikkat etmeniz gereklidir.
Örneğin, şu anda kazandığınız paraya göre sunulan ödeme planı, olası gelir kaybı yaşamanız durumunda sizi zorlayabilecektir. Genel olarak konut kredisi kullanan kişilerin tercih ettiği kredinin vadesi 5-10 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla mevcut durumdan ziyade geleceği düşünerek plan yapmak çok daha akıllıca bir fikirdir.
2. Birikim Gerekli
Herhangi bir birikime sahip olmadan sıfır parayla bu işe girmek doğru değildir. Mutlaka karşına öngörülemeyen bir finansal durum çıkabilecektir. Bu durumda ayakta kalmak için uzun vadeli bütçe planınız olmalıdır. Bu bütçe planına sadık kalarak çeşitli zorlukları aşabilirsiniz.
Ayrıca çeşitli maddi zorluklarla karşılaşmamak için ailenizi plana dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Zorda kaldığınız zaman onlardan destek alabilecek bir planınız olmalıdır. Bununla birlikte başta ödeyeceğiniz peşinatın dışında sizi zor zamanda kurtaracak bir birikime sahip olmanız önemlidir.
3. Bölgeyi Araştırma
Ev sahibi olma hayalinizi artık gerçekleştirmek üzeresiniz. Hayalinizdeki evi satın almayı planladığınız bölgede neler olup bittiğini iyi araştırmalısınız. Yakın zamanda bir imar projesine dahil olacak yer söz konusuysa evi satın aldığınız zamanki halinden çok daha farklı bir yerde yaşamaya başlayabilirsiniz.
Bölgeyi araştırmanın diğer bir avantajı ise uzun vadeli projeler sonrasında evinizin değerinin artmasına yönelik bir şeyler yaşanabilecek olmasıdır. Yeşil alan projeleri, büyük imar projeleri ve ulaşım projeleri sonrasında evinizin değerinin artması söz konusu olabilecektir.
4. Deprem Dayanıklılığı
Deprem maalesef Türkiye için büyük bir gerçekliktir. Türkiye’nin neredeyse %90’ı deprem kuşağında yer alır. Son dönemde yaşanan depremler tehlikenin boyunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle yeni evleri tercih etmeniz öncelikli olmalıdır.
Eski evleri tercih edecekseniz hangi yılda yapıldığını iyi öğrenmeniz gerekir. Belirli bir dönemden sonra Türkiye’de yapılan binaların büyük bir kısmı depreme dayanıklı olacak şekilde projelendirilmiş ve gerçeğe dönüştürülmüştür. Bir ev satın almadan önce deprem testini yaptırmayı düşünebilir veya ev sahibinden deprem raporu isteyebilirsiniz.
5. Sahibinden Avantajı
Sahibinden alınan evlerde komisyon yoktur. Bu nedenle söz konusu evler çok daha avantajlıdırlar. Emlak işiyle uğraşan kişiler yasal olarak alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak kaydıyla toplamda yüzde 4 oranında komisyon alırlar. 500.000 TL olan bir ev için 10.000 TL komisyon vermek durumunda kalırsınız.
Avantajlı bir şekilde ev satın almak istiyorsanız doğrudan sahibinden satılık ilanlara göz atmanız çok daha doğru olacaktır. Başlangıçta yüzde 4 oranını küçümseyebilirsiniz. Ancak bunun önemli bir miktar olduğunu bilmelisiniz. Bununla birlikte komisyonun satıcı tarafından ödendiği çeşitli anlaşmalar yapmayı düşünebilirsiniz.
6. Ulaşım Kolaylığı
Bir evin toplu ulaşıma ve ana yollara uzak olması demek ekstra ulaşım maliyeti anlamına gelmektedir. Bunu en başından hesaba katmanız çok önemlidir. Eğer bunu hesaba katmazsanız başlangıçta yaptığınız ödeme planının zorlanması söz konusu olabilecektir.
Toplu ulaşıma yakınlık sizin için her zaman bir avantajdır. Nereden baksanız her ay 500 TL gibi bir rakam kazanmış olursunuz. Bu yakınlık evin değeri için de önemlidir. Bir ev toplu ulaşım imkanlarına ne kadar yakınsa o kadar değerlidir. Diğer taraftan işinize yakın olan bir ev de tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
7. Vadeyi Düşürme
Konut kredisi faizlerinin düşük olduğu bir dönem söz konusu. Şu anda piyasada 180 aya (15 yıl demek) kadar konut kredisi bulmanız mümkündür. Uzun vade düşük taksit ödemesi olduğu için başlangıçta çok avantajlı gibi gözükebilir. Ancak konut kredisi alırken odaklanmanız gereken nokta taksit tutarı değil toplam geri ödeme miktarı olmalıdır.
Konut kredilerinde vade uzadıkça taksit ödemeleri az olsa da toplam maliyet yükseliş göstermektedir. Vade azaldıkça maliyet düşmektedir. Eğer geliriniz daha yüksek taksit ödemeye imkan sağlıyorsa vadeyi kısa tutmalısınız. Örneğin, 200.000 TL değerindeki bir krediyi 15 yıl yerine 10 yıllık çekerseniz 65.000 TL tasarruf etmiş olursunuz.
8. Faize Dikkat
Konut kredilerinde önce faiz ödemelerine ağırlık verilmektedir. Örneğin, 0.79 faizle çektiğiniz 180 ay vadeli kredinin ilk taksitinde 506 TL anapara ödemesi yapılırken, 1.580 TL faiz ödenmektedir. Faizin çoğu ilk 5 yılda ödenir.
Bunun için her zaman ödeme planını gözden geçirmeniz çok daha doğru olacaktır. Vade sayısı düştükçe anapara ilk taksitten itibaren faiz giderinden daha yüksek olacaktır. Bütçeniz el veriyorsa her zaman vadeyi kısa tutmanız bu yüzden çok ama çok değerlidir.
9. Masrafa Dikkat
Bankaların aldığı ekstra masraf oranlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin bankalar 200.000 TL değerinde bir konut kredisi için 1.000 TL değerinde tahsis ücreti alırlar. Bunun dışında 500-1.000 TL arasında ekspertiz ücreti tahsis etmektedirler.
Bunun dışında hayat sigortası gibi ürünler bulunmaktadırlar. Bunlar kredinin vadesine ve yaş durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden kredi teklifi alırken tüm bunların da içinde olduğu bir teklif alıp kıyaslama yapmanız çok daha doğru olacaktır. Alacağınız konut kredisinin ek masraflarla ne kadar maliyetli olacağını iyi hesaplamalısınız.
10. Altın Oran
Evi yatırım için aldıysanız geri dönüş süresi de çok önemlidir. Bu süre, evin bedelini, evin yıllık kira gelirinden elde edeceğinize gelire böldüğünüz zaman ortaya çıkan süredir. Bu aynı zamanda amortisman denilir. Bu tür bir yatırım tercihinde bulunacaksanız mümkün olduğunca kira getirisi yüksek yerleri seçmeye özen göstermelisiniz.
Yatırım için ev almayı düşünüyorsanız satın alım yapacağınız bölgeyi iyi araştırmalısınız. Özellikle bölgede yer alan satılık ev sayısına yani mevcut stoka dikkat etmelisiniz. Mevcut stoka dikkat etmeden satın alım yaparsanız yatırımınızın boşa gitme olasılığı söz konusu olacaktır.
11. Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev satın alırken her şey konut kredisi açısından düşünmemelidir. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken ama bazen gözden kaçabilen çeşitli durumlar vardır. Bunlar konusunda bilgi sahibi olursanız ev satın alırken daha doğru bir karar vermiş olursunuz.
- Tapu kaydı üzerinde, satın alınacak konutun değerini düşürecek veya konuta kısıtlama getirecek ipotek ve haciz gibi durumların olup olmadığını kontrol ediniz.
- Net ve brüt alan ölçülerine mutlaka çok dikkat ediniz.
- Konutun bulunduğu bina veya site aidatlarının ne kadar olduğunu öğreniniz.
- Satış fiyatına tapu harcı veya KDV gibi harç ve vergilerin dahil olup olmadığını öğreniniz.
- Evin ruhsatını, iskan belgesini, mimari projesini inceleyiniz ve fark olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.
- Yatırım için konut satın alacaksanız gelişim potansiyeli olan bölgeleri seçiniz.
- Yatırım için konut satın alacaksanız kolay kiralanabilir daire tiplerini tercih ediniz.
Siz de fikrinizi belirtin